Publicerad: 01/16/2003


Folkets Greyhound 2002


Eva, bucklan och en stolt vinnare
Foto: Tomas Jonsson
Cinnamon vann rafflande duell

Det påminde mycket om duellerna under hösten. Cinnamon mot Billabong.
Jämnt och intensivt med ett målfotoavgörande. Folkets Greyhound 2002 kommer från Sundsvall och heter Cinnamon.

1994 var Eva Gunnersen och sambon Ingvar Ohlsson på väg hem till Boda på den ångermanländska landsbygden. Vägen gick via Midlanda och paret hade vid ett flertal tillfällen funderat på att stanna vid hundkappbanan. Den här dagen gjorde man slag i saken.

- Jag har ju hållit på med trav, galopp och hästar så länge jag kan minnas, och var intresserad av hundarna. Så den där dagen stannade vi och en annan besökare hade med sig en kull valpar. En av dom hade så att säga mitt namn skrivet på sig. Vi köpte honom och han fick namnet Windwalker, berättar Eva.

Windwalker blev en kanonhund och Eva fick blodad tand. Hon är fostrad i hästvärlden, men när Soulman, som köptes in 1998, vann det historiska första Vinn 8-loppet på Åkers Kanal i april 2000 accelererade intresset och hundarna blev ensamma på gården.

- Det var en härlig känsla när Soulman vann. Samtidigt hade man ju tur som blev lottad i det första loppet.

I samma veva hade Windwalker börjat bli till åren och drabbats av en allvarlig sjukdom. Jakten efter en fullvärdig ersättare drogs igång och snart fick Eva ögonen på en kull som Håkan Ahlgren hade på gång. Pappan hette Clashaphuca och mamman Bluff Point Pride.

- Jag hade sett hanen tävla och han var ju en riktig racer så jag ringde Håkan och bad om att få teckna mig för en valp som var så lik pappan som möjligt. Fast jag var bara femma på listan så när det var min tur att välja var det bara två hundar kvar. Båda var gula precis som hanen och den ena heter idag My Pride (Derbyvinnare 2002, reds anm). Jag fick den andra Cinnamon.

Den gula hanen Cinnamon föddes den första juni 2000 i en fantastisk kull med hundar som My Pride och Bluff's Tiger. Det kryddinspirerade namnet (Cinnamon betyder kanel) hämtade Eva från galoppen och en häst som hette just Cinnamon. Visserligen ett sto, men Eva tummade lite på stringensen och lånade namnet. Ett år efter hundens födsel var det dags för licenslopp. En speciell dag inte bara för Eva.

- Jo, den minns man. 11 september 2001 var det. Samma dag som terrordåden i New York. Men Cinnamon gick kanon och sen vann han tävlingspremiären på Åkers Kanal 20 september. Tyvärr blev det stryk i Puppy Derby den hösten, men han hade visat sin potential.


Cinnamon njuter välförtjänt segergodis
Foto: Tomas Jonsson
Har han några svagheter?

- Han måste bli tuffare. Dom gångerna han förlorat under året så har han vikt ned sig alldeles för lätt. Han är snäll och ödmjuk vid sidan om banan och det tar han tyvärr delvis med sig i racen.

Ödmjuke Cinnamon upplevde under alla förutsättningar ett fenomenalt 2002. 23 starter gav 14 segrar med toppar i S:t Eriks Cup, Svenskt Uppfödningslopp, Elitloppet samt banrekorden på Åkers Kanal. Enda smolket i den rejäla glädjebägaren var Derbyt och bommarna i duellerna med Billabong.

- I Derbyt fick både Cinnamon och Billabong konstiga lopp. Men visst känns det lite tungt att vi inte slagit Billabong i år. Tre försök, tre missar. Men nästa år skall vi ta honom (skratt).

Hur värderar du Folkets Greyhound utnämningen?

- Högt. Det känns jättekul att vinna en omröstning där folkets röst avgör. Ger rejält med råg i ryggen inför nästa säsong.

Hur ser närmaste framtiden ut för Cinnamon?

- Han skall bli pappa i vecka 3! Och han är parad med en kanontik så det kan nog bli en riktigt vass kull. Annars blir det vila innan försäsongsträningen drar igång. Tävlingspremiär blir det nog på Åkers Kanal till vår. Sen skall vi sikta på storslam nästa år.


FOLKETS GREYHOUND

2002 Cinnamon, Sundsvall, Midlanda Hundkapp
2001 Bli Best, Kinna, Sjuhärad Hundkapp
2000 Winona, Borås, Sjuhärad Hundkapp


Daniel Björklund/Svenska Spel


Källa: Svenska SpelCreated by Titti Karjalainen