Publicerad: 08/05/2002


Svenskt Greyhound Derby

Den 5 oktober avgörs Derbyt på Åkers Kanal. Som vanligt är det årets mest prestigefyllda och penningstinna tävling. Men en nyhet för i år är kvalsystemet.
- Det nya systemet är mycket bättre, säger Bo Ländin till Svenska Spel.

Tidigare år har derby-kvalet avgjorts som SM-kvalet, de 48 bäst rankade hundarna har gjort upp i fyra utslagslopp. I år blir det bara semifinaler och final.

Två hundar, SM-vinnaren Billabong och tik-SM-vinnaren Maybellene är redan klara för derby-semifinalerna som avgörs 28 september. De övriga tio hundarna tas ut enligt följande:

Sex platser går till segraren i klass 1-lopp som avgörs de närmaste veckorna. Det första är Vinn 8:8 i Borås på lördag. I dessa lopp får de sex för dagen bäst graderade hundarna starta. Detta innebär att vissa hundar kan komma att starta i flera av de sex loppen.
- Graderingen bestäms av hundarnas fyra senaste prestationer. Och det är inte placeringen som avgör utan tiden. Det bästa man kan göra är alltså fyra klass 1-lopp i rad. Men det händer inte ofta - det är ett utslagsgivande system, säger Ländin.

Eftersom rankingen avgör vilka som får starta är det troligt att flera hundar kommer att finns med i flera av de sex kvalificeringsloppen. Detta innebär förstås att en hund kan vinna mer än ett av loppen. Blir det så kommer inte tvåan i något av loppen gå till semifinal utan i stället blir en extra plats öppen. Blir det olika segrare i alla kvalificeringslopp återstår fyra platser. Skulle en hund vinna samtliga finns nio platser öppna.

Oavsett hur många det blir kommer de resterande platserna gå till de hundar som är bäst rankade efter tävlingarna den 22 september (givetvis bortsett från de som redan kvalificerat sig).

Datum för de sex kvalificeringsloppen:
10/8 Borås
17/8 Åkers Kanal
24/8 Åkers Kanal
31/8 Åkers Kanal
14/9 Borås
21/9 Åkers Kanal

Bo Ländin är positiv till förändringarna.
- Det nya systemet är mycket bättre. Och jag tror att det kommer gälla även i SM framöver.


Källa: Svenska SpelCreated by Titti Karjalainen