Publicerad: 07/25/2006


Nytt om spelet!

Kvarnarna fortsätter att rulla på när det gäller sportens spelverksamhet i landet.
Än så länge så har vi lyckats att få igång det "nya" s k banspelet på Borås, Landskrona, Västerås och Åkers Kanal. Utrustningen har byggts om för att fungera efter de nya villkoren och Lotteriinspektionen har typgodkänt den för att kunna användas av de lokala sällskapen. Igår måndag 24 juli så installerades utrustning även på Midlandabanan. Flera klubbar har dock fortfarande inte kommit in med namn på totalisatoransvarig för sällskapet. När detta väl har skett så kan utbildning och installation ske även på de övriga banorna.

När det gäller riksspelet så rullar allt på enligt planerna. Lite förseningar har dock dykt upp längs resan då bl a teknikbolaget som vi kommit överens med blev uppköpta av ett utländskt bolag. Nu är dock de nya ägarna också övertygade om att Greyhound Racing är något att satsa på men de ville välja en annan tekniklösning vilket upptagit en hel del tid för oss. Just nu så pågår arbetet med att ta fram terminaler som är anpassade för de svenska myndighetskraven. När sedan Lotteriinspektionens personal börjar att komma tillbaka från sina semestrar så räknar vi med att ha utrustningen klar för deras typgodkännande. Därefter kan vi påbörja arbetet med ombudsinstallationer och utbildning av ombudspersonal.

När det gäller just ombuden så delades det redan på ordförandeträffen i april ut en lista på de tidigare 400 "bästa greyhoundombuden". Vi kommer att kunna ha cirka 200 terminaler i startläget och bör således halvera den listan. Många bra ombud kanske inte finns med på listan av olika anledningar så vi bad klubbarna om hjälp med att se över vilka ombud som skulle vara lämpliga på respektive ort. Flera klubbar har återkommit med tankar och idéer kring detta och det är vi tacksamma för.

En ombudsfolder, där vi enkelt presenterar upplägget, har sedan gått ut till alla 400 på listan, plus de övriga ombud vi fått in av klubbarna. Foldern gick ut vid midsommar och tanken var att ombuden skulle fylla i en bifogad intresseanmälan. Glädjande kan vi säga att gensvaret har varit oerhört stort och vi får in mängder av trevliga brev och intresseanmälningar just nu.

Sommar och semestertider ställer till det lite för oss också. Många ombudsansvariga finns inte på plats och Lotteriinspektionen går på halvfart hela sommaren. Det känns lite jobbigt när vi själva vill hålla full fart hela tiden. Vi har bett att få ett preliminärt startdatum från Lotteriinspektionen men detta kan endast meddelas när hela utrustningen och rutinerna finns på plats meddelar man. Givetvis så är det ett stort jobb med installationen av alla ombud och utbildning av deras personal kommer också att ta tid. Så fort som vi börjar få hem de terminaler som skall användas för spelet så kan vi påbörja utbildningen.

Angående spelstart så har vi meddelat Lotteriinspektionen om att vi finner det oerhört viktigt att få igång spelet så fort som möjligt, och helst innan de svenska hundarna går i vintervila och det anser både myndigheten och teknikbolaget att det skall vara fullt möjligt.

Teknikbolaget och Lotteriinspektionen ser stora möjligheter att få igång det sent i höst med inget definitivt datum kan sättas i dagsläget. Till ombuden har vi meddelat slutet på september början på oktober och med tanke på myndigheternas diskussioner så är det kanske där vi får ställa in siktet. Huvudsaken är att vi kommer igång på ett riktigt bra och kontrollerat sätt och tidpunkten spelar nog inte så stor roll.

Många bollar är igång just nu som t ex utvecklingen av en egen websida, text-tv produktion, ombudsavtal, svenska manualer, utbildning på systemet, upplägget för tv-produktioner osv.

Håll tummarna för att allt flyter på nu - och hör gärna av er med tips på ombud som kanske inte funnits med på våra listor.

Ingen semester inom synhåll men lita på att det kommer att bli ett par vinterveckor på någon varm ö i vinter!


Källa: SHCF/GR Spel ABCreated by RacingManager