Publicerad: 06/14/2000


Årets sportsliga höjdpunkt avslutar Vinn 8:an

På lördag den 17 juni är det dags för årets sportsliga höjdpunkt på Åkers Kanal Greyhound Park utanför Stockholm. Då avgörs finalen i Svenskt Greyhound Derby – det finaste en kapplöpningshund kan vinna. Förutom äran, vinnartäcke och pokaler ligger drygt 150 000 kronor i prispotten, varav 50 000 kr är vikta för vinnaren. Även spelarna får ett extra tillskott denna vecka eftersom det är jackpot på Vinn 8:an där också derbyfinalen ingår som sista avdelning.

Bland förhandsfavoriterna finns regerande banrekordhållaren Harley D, men han möter tufft motstånd. Exempelvis unga uppstickaren Bli Best som inte kommer att ge sig utan kamp. Högklassiga finaler är alltid mycket jämna vilket innebär att en Derbyvinnare måste ha lite tur också. Det gäller att placera sig rätt i den tuffa första kurvan där knuffrisken är som störst.
Låt haren gå!

Finalfältet i Svenskt Greyhound Derby lördag 17/6 kl. 16.30 på Åkers Kanal GP (Vinn 8 avd 8 & Vinn 3 avd 3). Lördagens tävlingar startar kl 14.00.

Box 1: Mustang Priima
Ålder: 2 Färg: vit/tigrerad Antal starter: 13 Antal segrar: 5 Insp. pengar: 15 230 kr Bästa kvaltid: 33.01
Kommentar: En stark och lovande hund som debuterade i höstas. Redan då visade han att han var en hund för de stora loppen. Nyligen satte han också ett prydligt banrekord över derbydistansen 550 meter på Borås Greyhound Park.
Ägare: Hans-Olof & Yvonne Jansson, Kinna

Box 2: Harley D
Ålder: 3 Färg: tigrerad Antal starter: 30 Antal segrar: 21 Insp. pengar: 27 050 kr Bästa kvaltid: 32.58
Kommentar: Sveriges segerrikaste hund förra året. (tolv segrar). Harley är regerande banrekordhållare på Åkers Kanal och kommer från en riktig superkull med idel stjärnor. Brorsan Cosy Corner vann Derbyt förra året men blev i år utslagen i kvalet.
Ägare: Göran Sundgert, Fristad

Box 3: Sifton Stroker
Ålder: 5 Färg: tigrerad Antal starter: 74 Antal segrar: 19 Insp. pengar: 27 880 kr Bästa kvaltid: 33.01
Kommentar: En veteran i derbyfinal – det är imponerande. Starke "Saffran" har verkligen gjort en snygg comeback i eliten. Normalt ska en femåring inte ha en chans i ett så här tufft gäng, men "Saffran" tycks ha blivit ung på nytt...
Ägare: Karin Ehnberg & Bengt Eriksson, Torpshammar

Box 4: Bli Best
Ålder: 2 (i sept.) Färg: gul/vit Antal starter: 3 Antal segrar: 2 Insp. pengar: 5 300 kr
Bästa kvaltid: 32.61
Kommentar:Yngstingen i gänget med bara tre starter på meritlistan. Han har redan imponerat stort och satte konkurrenterna på plats redan i det första kvalet då han även slog banrekord. Pappa Toms the Best har bland annat vunnit det irländska derbyt.
Ägare: Hans Eriksson, Kinna

Box 5: Magenta
Ålder: 4 Färg: svart Antal starter: 65 Antal segrar: 12 Insp. pengar: 28 755 kr Bästa kvaltid: 32.80
Kommentar: Enda tiken i startfältet. Förra året var Magenta med i flera av de stora finalerna, men fick inte till den där riktiga fullträffen. En slitstark tuffing som egentligen skulle ha blivit mamma i år. Men det blev inga valpar så hon fick fortsätta sin tävlingskarriär.
Ägare: Minea Hulting, Västerhaninge

Box 6: Marthas Lad
Ålder: 3 Färg: tigrerad Antal starter: 29 Antal segrar: 5 Insp. pengar: 18 300 kr Bästa kvaltid: 33.14
Kommentar: Gjorde Sverigedebut i fjolårets Derby – och föll i första kurvan. I år har denne startraket gått från klarhet till klarhet och har nu chans till revansch. Han är importerad från England där han tävlade i högsta klass (open race).
Ägare: Greyhound Racing GR


Källa: SHAB/Lena LändinCreated by Titti Karjalainen